Den store ligafinalen i Åsgårdstrand

By Published On: 27. september 2023

Lørdag og søndag (23.–24.9) avsluttes årets seilsportsliga med finale i Åsgårdstrand. Grimstad Seilforening har et godt grep om seriegullet, men de utfordres av et knallsterkt lag som seiler på hjemmebane.

Tre poengs ledelse har de tittelforsvarende Grimstad-seilerne på Åsgårdstrand før den fjerde og siste runden i eliteserien.  Det kan synes som en sikker ledelse med tanke på at laget til Grimstad ikke er blitt dårligere enn nummer tre i noen av årets tre første runder, men de skal ikke glippe mer enn ned på en 4.–5. plass før løpet kan være kjørt for årets serieseier. Om Åsgårdstrand skulle seire i den siste runden.

Og det kan de godt gjøre, for de stiller med de supererfarne ligaseilerne Karl Otto Book og Jostein Grødem i spissen for et ungt og godt Åsgårdstrand-lag. Her vil det være en god miks av ungt pågangsmot, kompetanse og rutine. Seilerne fra Åsgårdstrand kommer til å rullere på lagoppstillingen fra flight til flight, for Åsgårdstrand-laget teller hele syv seilere. En seilforening kan stille med inntil åtte seilere til en ligarunde, så her har de makset deltagerantallet for å kunne gi mange seilere mulighet til å delta, lære og får erfaring. De fem øvrige på laget er Jacob Nyquist (17), Edward P. Lysberg (17), Mattis Alexander Sandsgaard (17) og Sindre (17) og Håkon Sørebø (14).

Grimstad-seilerne stiller på sin side med sin faste skipper, August Austefjord, samt Lars Nicolay Løvdal og Andre Jørgen Ugland. I tillegg har de fått med seg Lars Ingeberg.  Han har coachet laget til flere seire, men han har også selv vært med å vinne serierunder om bord. Grimstad-laget vil neppe la seg knekke uten kamp, og de kommer til Åsgårdsstrand som favoritter. De vant eliteserien i 2022, og kan gjenta det i år.53125534901 3f7245c245 oJUBEL? Kan laget fra Grimstad juble også etter årets ligasesong? FOTO: Trond R. Teigen

Kampen om Sailing Champions League

Tre poeng bak Åsgårdstrand følger laget til Tønsberg Seilforening som denne gangen ledes av Marie Butler Wang. Marie, som ellers er å se i WASZP-klassen, deltar på laget for første gang i år. Hun har med seg Magnus Behrens, Ferdinand Juell Bergan og Mathilde Robertstad. Tønsberg-lagets realistiske mål blir nok å forsvare tredjeplassen, for poengspranget opp til de to lagene i têt, blir nok for stort. Og det å kapre tredjeplassen kan være et godt mål i seg selv:

– Ja, for de tre første plassene i eliteserien vil gi plass til kvalifiseringsrundene i Sailing Champions League (SCL) til neste år. Det kan også åpne seg for en plass til i SCL, men det vet vi ennå ikke. Så med en plass blant de tre beste, vil man være sikker, sier Magnus Hedemark, som er NSFs ligaansvarlige.

Et erfarent Larvik-lag vil være Tønsberg-lagets, som består av seilere i begynnelsen av 20-årene, største utfordrer. De ligger kun ett poeng bak Tønsberg. Larvik-laget ledes av Lars Nilssen som blant annet har flere NM-titler i H-båt på sin CV.

Det vil være disse fire lagene det først og fremst vil handle om når det gjelder topplasseringene i eliteserien, for ned til KNS på 5. plass er det hele syv poeng.

Fire lag må ned i 1. divisjon

I den andre enden av tabellen handler det om å unngå nedrykk.

– Nivået i eliteserien er etter hvert blitt så høyt at bare det å beholde plassen der, vil være en bragd i seg selv. Alle lagene kan nødvendigvis ikke jakte en ligaseier, så jeg mener at alle de 11 foreningene som klarer å beholde plassen, har grunn til å være stolte av innsatsen sin, sier Magnus.

De to studentlagene NTNUi og BI Athletics ligger mest utsatt til til å rykke ned. Deretter følger Ran og Lillesand, som begge før siste serierunde også ligger på nedrykksplass. De har begge fire poeng opp til nærmeste lag på trygg grunn, som er Stavanger. Men også Trondhjem, Ålesund og Moss kan bli trukket inn i nedrykksstriden dersom de går på en smell i den siste serierunden.

Ligatabellen i eliteserien

Tre lag seiler om seieren i 1. divisjon

I 1. divisjon vil kampen om seieren stå mellom tre lag: Florø Seilforening, NTNUis 2. lag og Nesodden Seilforening. Florø og NTNUi har begge åtte poeng, Nesodden har 11. Videre ned til Sandefjord er det seks poeng.

– Her er det noen morsomme poenger, bemerker Magnus.

– Florø er blitt et skikkelig jo-jo-lag som spretter opp og ned mellom eliteserien og 1. divisjon fra år til år. Frode Stavang, som har vært fast skipper på laget i alle år, har vært utrolig flinkt til å ta med seg nye, unge seilere på laget sitt. Et annet poeng er at vi vil kunne se at NTNUi har et lag som rykker ned til 1., divisjon, mens det andre laget rykker opp. Og klarer Sandefjord Seilforening å holde fjerdeplassen sin, vil de rykke opp med lag som hun har bestått av damer i de siste årene.53124930952 566d48acd2 oKAN VINNE 1. DIVISJON: Florø Seilforening seiler om seieren i 1. divisjon – slik de gjorde i 2018. FOTO: Trond R. Teigen

Når det gjelder det siste, er det flere seilforeninger som banker på døren til å kunne forhindre Sandefjord-damene i nettopp det: Det er Horten, Kragerø, Molde og Asker.

Etter årets serie må de tre nederste lagene på tabellen belage seg på å måtte seile kvalifisering mot eventuelle utfordrerlag før neste sesong, og før flightene blåses i gang i Åsgårdstrand på lørdag, er det Lillehammer, Risør og Oslo som innehar disse tre plassene. Stord, Soon og Askøy er foreløpig på trygg grunn, men som man har erfart så mange ganger før: Det er ikke over før det er over!

Det går mot spennende dager i Åsgårdstrand der liga-general Magnus Hedemark lover at det også vil bli lansert noen spennende nyheter for neste ligasesong.

Værmessig ser det også ut til å kunne bli en strålende avslutning med blå himmel og lett vind fra sør.

Ligatabellen i 1. divisjon

Share This Post!