Dette er Seilsportsligaen

Norsk Seilsportsliga startet i 2016 etter at kvalifiseringen ble avholdt i 2015. Seilsportsligaen er toppseriesystemet der Norges beste seilforeninger møtes. Vi har 15 lag i 1. divisjon og 15 lag i Eliteserien. De beste klubbene i Eliteserien kvalifiserer for deltakelse i Sailing Champions League. Det finnes nå seilseilligaer i over 20 land, og i 2024 vil over 200 seilklubber delta i en nasjonal seilliga i Europa. I Norge arrangerer vi Eliteserien, 1. divisjon, Ungdomaliga og kvalifiseringsregattaer for damer. Det seiles fleetrace som varer i 12–15 minutter i heat med fem båter slik at alle lagene har fått seilt en gang når tre heat er gjennomført. Da er en «flight» fullført, og målet i løpet av et stevne er å få gjennomført så mange flighter som mulig. Hvem som seiler mot hvem i hvert heat er forhåndstrukket. All dømming skjer direkte på vannet.

Lag

Hver klubb kan stille med inntil åtte seilere som er tatt ut blant foreningens medlemmer, hvor av fire seiler av gangen. Alle som seiler, må være medlem av foreningen de seiler for. Det er opp til hver enkelt seilforening om de ønsker å bruke et fast lag gjennom hele sesongen, eller om de ønsker ulike lag for hvert stevne. Mannskapet kan skiftes ut mellom hver seilas. En utøver kan bare seile for en klubb per år. I Ungdomsligaen seiler ungdom 13-23 år og lag kan være på tvers av seilforeninger, her med mulighet å være fem ombord.

Stevnene arrangeres av Norges seilforbund og SailLogic i samarbeid med de lokale seilforeningene. Alle foreninger kan søke om å være arrangør for en av de seks stevnene som utgjør en ligasesong

Veien videre

Etter endt ligasesong går de fire beste lagene fra Eliteserien videre til kvalifisering i Sailing Champions League det påfølgende året. I Ungdomsligaen kvalifiserer topp tre til Youth Sailing Champions Leauge. For damer kvalifiserer topp to i Norge til Womens Sailing Champions Leauge. De fire nederste på tabellen i Eliteserien etter endt sesong rykker ned til 1. divisjon, mens de fire på topp i 1. divisjon, rykker opp i Eliteserien. Om våren seiles det kvalifiseringsrunde i forkant av første stevne for lagene som ønsker seg inn i 1. divisjon. Her konkurrerer nye foreninger med de fire lagene som rykket ut den foregående sesongen om de fire tilgjengelige plassene i 1. divisjon.

Båtene i seilsportsligaen

Ligaseilasene seiles i J/70. Norges Seilforbund stiller 5-10 båter til rådighet for seilsportsligaen. Seilforeningene trenger ikke å stille med egne båt. Valget av J/70 som ligabåt er tatt ut fra flere hensyn. Nesten alle de øvrige ligaene i verden har valgt denne båttypen med stor suksess. Erfaringene så langt har vært overveldende positive. Båten er utfordrende, solid og de begeistrer både unge og gamle seilere. Seilforeninger har fulgt opp med kjøp av egne J/70-er som de benytter til egne, lokale ligakonkurranser. Den norske J70 flåten teller ca 45 båter.