Blir det BI Athletics eller Grimstad?

By Published On: 22. september 2022
Seilsportsligaen avsluttes kommende helg i Grimstad. Der kan det bli tidenes første ligaseier til et studentlag – eller hjemmeseier til sørlendingene.

For etter de tre første rundene i eliteserien ser kampen om seieren ut til å stå mellom studentlaget til BI og Grimstad Seilforening. Kun ett fattig poeng skiller de to lagene før den siste og avgjørende runden, som skal foregå på Groosefjorden utenfor Grimstad. Det er sørlendingenes hjemmebane.

– Når det kommer så mange gode seilere, er det vanskelig å si hvor mye det hjelper oss at vi kjenner fjorden godt. Men forhåpentlig har vi noen triks som kan gi oss en fordel. Groosefjorden er jo et av Norges beste baneområder, så jeg tror mange vil trives her, sier skipper for Grimstad-laget, August Austefjord.

Grimstad Seilforening har mønstret sine seks beste seilere som skal seile om seieren i eliteserien. Og de er godt forberedt.

– I forberedelsene til finalen har vi snakket og visualisert mye. Både situasjoner, det vi er gode på og vi har prøvd å utvikle oss på de områdene vi har litt å gå på. Nå i denne siste uken har vi også fått ned noen båter vi trener med og tester ut det vi har reflektert over siden vi seilte i Stavanger, sier Austefjord.

Lagseier for hele foreningen

En seier etter endt sesong har den ekstra bonusen at den gir direktebillett til Sailing Champions League-finalen i seiling i 2023. Lag nummer to og tre får også en plass i Sailing Champions League, men de må ut i kvalifisering mot lag fra 25 andre nasjoner for å kunne nå finalen. 

Derfor er en seier i eliteserien sammenlagt viktig. Den er også viktig fordi den betyr noe lokalt i seilmiljøet i Grimstad. August forteller:

– Å være i den posisjonen vi er i nå, er utrolig morsomt og betyr mye. Vi har vært med nesten siden starten av seilsportsligaen, og vi har bygd kompetansen vår stein på stein. Vi har lagt ned mye innsats, både på vannet og i for -og etterarbeidet i forbindelse med stevnene. Målet de siste sesongene har vært å kvalifisere oss til Sailing Champions League. Vi var veldig nær med å klare det i fjor, og vi følte at vi egentlig var gode nok til å kvalifisere oss. I år har vi luket ut flere småfeil og økt bunn-nivået vårt. Ettersom vi er ganske mange seilere som har rullert på å seile i de siste årene, er det ganske mange seilere i foreningen som har et forhold til seilsportsligaen. Vi føler de gode resultatene som har begynt å komme, er et resultat av hvor gode vi har vært til å spre kompetansen videre i foreningen. 

– Derfor vil det å kvalifisere oss til Sailing Champions League være en lagseier for hele foreningen, avslutter han.284666414 1938408719696144 8597506453639175629 nSAMKJØRTE: BI Athletics har hatt det samme laget både i vår hjemlige liga og i Sailing Champions League, noe som har gjort dem svært samkjørte. FOTO: Sailing Champions League

Samkjørt til fingerspissene

Grimstad-laget vil imidlertid få kamp på døren, for det er mange lag og mange gode seilere som lett kan gjøre det vanskelig å hevde seg i hver enkelt flight. Og det laget som vil ha et ekstra blikk rettet mot hjemmelaget, er studentene fra Handelshøyskolen BI. De går jo tross alt inn i den siste runden med en knapp ledelse.

– Jeg tror det viktigste for oss for å klare å beholde têtposisjonen vår, blir å holde hodet kaldt og unngå unødvendig feil. Nivået i seilsportsligaen er blitt så høyt at små feil ofte straffes hardt, og det er vanskelig å seile seg opp igjen. Fokuset blir naturlig nok å slå Grimstad-laget, men selv om Grimstad som vanlig stiller med et utrolig sterkt lag, bør vi ikke glemme at det også stiller seks-syv andre lag som alle kan vinne den siste serierunden. Så her må vi bare gjøre vårt beste, sier Jon Alexander Hvam, skipper på laget til BI-studentene.

BI Athletics har stilt med det samme laget i alle de tre foregående serierundene. Laget har også vært igjennom en kvalifiseringsrunde i Sailing Champions League og deretter selve finalen tidligere i år.

– Vår største styrke ligger nok i rutinene som vi har opparbeidet oss gjennom jevnlig trening og matching mot andre lag både her i Norge og i utlandet. De siste årene har vi hatt et samarbeid med Oslo Seilforening, som har gitt oss muligheten til å bruke deres to J/70-er til både trening og regatta. Her har vi fått testet ulike teknikker, og vi føler vi nå har teknikken og samarbeidet som kreves for å prestere i eliteserien.

Perfekt for et studentbudsjett

Lagets innsats i seilsportsligaen er blitt lagt merke til blant medstudentene, og Jon Alexander forteller at interessen for regattaseiling nå er voksende etter noen trege korona-år.

– Det fine med seilsportsligaen er at vi får vi en unik mulighet til å konkurrere mot landets beste foreningslag til en pris som passer et studentbudsjett. Det i kombinasjon med morsomme sosiale opplegg gjør seilsportsligaen til et perfekt konsept for studenter. 

Selv om seilingen og resultatene til de fire på BI-laget har gitt mersmak, er det slik i et studentliv at ingenting varer evig. Til neste år har alle fire på laget, Anette Heldal, Even Eide Onstad og Vegard Sandnes avlagt sine eksamener, og da må nye seilere overta.

– Styret i BI Athletics Seiling jobber jevnlig med rekruttering til foreningen med sosial seiling og nybegynnerkurs hvor de mest ivrige får muligheten til å prøve seg i ligaen. Vi har allerede nå samlet et lag som trener sammen med oss og som er klare til å ta over stafettpinnen neste år, sier Jon Alexander Hvam.

Og hvor morsomt hadde det ikke vært for de nye studentene å overta den pinnen fra et lag som ligger helt på topp?

Utfallet av eliteseriens mangfoldige flighter og runder for sesongen 2022 faller kommende helg, og arrangørene i Grimstad vil gjøre alt hva de kan for å formidle spenningen rundt om til seilmiljøene i det ganske land, og spesielt til de 30 seilforeningen som er med i seilsportsligaen. Det vil være mange supportere som sitter foran PC-en eller som følger med der de måtte være med mobiltelefonen i hånden.

Planen til arrangørene i Grimstad er å overføre ligarunden på Groosefjorden direkte på Youtube.

Share This Post!