Grimstad og Larvik vant hver sin divisjon

By Published On: 9. mai 2022
Grimstad og Larvik Seilforening gikk til topps i hver sin divisjon i første runde av seilsportsligaen. – Vi har bygd stein på stein, sier August Austefjord på Grimstads lag.

Det kom ikke som noen bombe at det skulle bli Grimstad Seilforening som vant eliteseriens første runde. Foreningen har uttalt at de satser på seilsportsligaen, og de har trent regelmessig og systematisk for å forbedre seg. Laget startet i 1. divisjon da ligaen ble startet i 2016, og laget har siden det forbedret seg år for år. I 2021 endte de på 4. plass.

I Oslo vant Grimstad den første serierunden med tre poeng til BI Athletics, noen som i seilsportsliga-sammenheng er å betrakte som en klar seier. De startet riktignok beskjedent med en 4. og nest sisteplass i sin første seilas, men fulgte deretter opp med fem seire og tre andreplasser. Det klarte ingen av de øvrige lagene å matche.

Et fjerde kort i ermet

Gode starter, god fart og god båthåndtering nevnes gjerne som de tre suksesskriteriene for å lykkes i seilsportsligaen, men sørlendingene har hatt et fjerde kort i ermet.

– Vi brukte SAP Analytics aktivt i forbindelse med debriefing og forberedelser i hele fjor. Under stevnet i Oslo satt Lars Ingeberg hjemme i Grimstad og analyserte seilasene, og han ga oss tilbakemeldinger og in put mellom seilasene i Oslo. Det gjorde det lettere for oss å ta avgjørelser ute på banen, forteller August Austevik.

Med seg på sitt seirende Grimstad-lag hadde han  Georgios Nikoltsis, Andre Jørgen Ugland og Vidar Ljungstrøm.

BI Athletics som kom nærmest sørlendingene på resultatlisten, stilte med store deler av den samme bemanningen som de med hell benyttet i 2021 og som blant annet førte dem til Sailing Champions League-seiling i fjor og senere i år. Laget består av Jon Alexander Hvam, Vegard Sandnes Larsen, Anette Hldal og Even Eide Onstad. Sistnevnte er ny på laget – han har tidligere seilt for Florø.

På tredjeplass i eliteserien kom Stavanger Seilforening. Foreningen er nyopprykket fra 1. divisjon, og de unge seilerne på laget viste at de vil være med i dansen også i den øverste divisjonen.  I Oslo seilte August Hanevik, Markus Hammerø Hagen, Roman Shevchuk og Søren Håland.

Larvik til topps i 1. divisjon

1. DIVISJON: Med solid seiling sikret Larvik Seilforening seg seieren i 1. divisjon. FOTO: Morten Jensen

I 1. divisjon ble det en spennende avslutning mellom Larvik Seilforening og Oslo Seilforening. Larvik hadde seilt stødig i alle seilaser før den siste og avgjørende seilasen og trengte kun å unngå sisteplassen for å vinne serierunden, men det var nettopp sisteplassen de lå på ved siste runding. Der ble de reddet av Ran Seilforening som gikk på merket og måtte ta straff, og da karet Larvik seg inn på 4. plassen de trengte for å redde seieren.

Oslo stod for en formidabel sluttspurt med fire seire i de fire siste seilasene, men de måtte ta til takke med 2. plass da Larvik klarte sine braser. Trondhjems Seilforening kom på 3. plass.

Seilsportsligaens første runde foregikk innerst i Bjørvika i Oslo med utstikkeren Sukkerbiten som race village. Det var lett vind begge dager, men utfordrende forhold med mange vindkantringer og trykkforskjeller. Åtte flighter ble gjennomført i 1. divisjon og ni i eliteserien.

Neste serierunde går i Bergen 18. og 19. juni. Seilasene har Strusshamn på Askøy som utgangspunkt.

Share This Post!