Åsgårdstrand og Oslofjorden vant 3. runde Arendal

By Published On: 20. august 2019

Åsgårdstrand Seilforening og Oslofjorden Seilklubb vant hver sin divisjon i den tredje serierunden i seilsportsligaen i Arendal. Men det skjedde ikke helt uten dramatikk.

Med imponerende og jevn seiling gikk Åsgårdstrand nok en gang til topps i eliteserien. De vant 2. runde på Hankø, og de vant nå igjen i Arendal. Laget gjør egentlig lite ut av seg på regattabanen og er sjelden involvert i høylydte situasjoner, men i seilas etter seilas manøvrerte laget seg frem i feltet, og de seilte aldri over mållinjen dårligere enn som nummer to.

Sin gode seiling til tross – i Arendal måtte de egentlig se seg slått av Tønsberg Seilforenings unge lag, som vant hele syv av ni flighter. Tønsberg-seilerne hadde imidlertid glemt å iføre seg lagdraktene som de er pålagt å ha på seg. Det resulterte i poengstraff – og tap av seieren. I stedet ble det 2. plass.

En lagidrett som alle andre

I år ble det innført en regel i seilsportsligaen om at alle seilerne skal ha på seg like lagdrakter eller såkalte bibber. Dette er et ledd i å profesjonalisere seilsportsligaen for å gjøre seilerne mer gjenkjennbare for publikum på banen, i direktesendingene på nettet og på bilder. Seilsportsligaen er en konkurranse mellom foreningslag, og for å identifisere lagene slik det gjøres i alle andre lagidretter, er kravet om at seilerne skal ha på seg like lagdrakter innført. At et fotball- eller håndball-lag ikke skal ha på seg drakter i en seriekamp, er utenkelig. De ville antagelig ikke ha fått spille i det hele tatt.

Det handler kort og godt om å øke seilsportens anerkjennelse og status i det store idrettsbildet.

Bestemmelsen om lagdrakter er tatt inn i de generelle seilingsbestemmelsene for seilsportsligaen, der det fremgår at dersom et lag seiler uten slike lagdrakter, vanker det 10 prosent poengstraff.

Dette er seilerne blitt minnet om.

– Det tar selvfølgelig tid å innarbeide en slik regel, men dette har vi minnet foreningene om på gang etter gang under de to første rundene, og vi har sendt ut atskillige e-poster, også i forkant av denne serierunden, om at lagene må huske lagdraktene sine. Ingen poengstraff er blitt gitt i de to første rundene, men i respekt for alle de andre foreningene som følger reglene, kunne vi ikke se igjennom fingrene med dette lenger, sier Magnus Hedemark i SailLogic.

I Arendal mente man at seilerne hadde blitt advart nok, og da Tønsberg og Moss seilte uten lagdrakter første dag, vanket det 10 prosents poengstraff på resultatene som ble oppnådd for disse lagene. Dagen etter seilte begge lagene med lagdrakter. 

Seilte overbevisende

Talt etter plasseringer skulle Tønsberg-seilerne ha vunnet den tredje runden i seilsportsligaen i Arendal, men på grunn av poengstraffen ble det i stedet Åsgårdstrand, som dermed tok sin andre runde-seier på rad. Det gjør at Åsgårdstrand nå leder seilsportsligaens eliteserie med god margin og har et svært godt utgangspunkt før den avsluttende serierunden i Trondheim 6. og 7. september.

Både Åsgårdstrand- og Tønsberg-laget oppviste en seiling hvor ikke minst det tekniske satt godt. Det samme kan sies om BI-studentene i BI Athletics, som tok tredjeplassen. Det var fine, men vanskelige forhold med skiftende vind i Tromøysundet utenfor Arendal sentrum, så de som fant ut av forholdene og samtidig mestret J/70-en teknisk, vant på det. 

Tønsberg-laget vant syv av de ni flightene som ble gjennomført og ble det mestvinnende laget. I tillegg hadde de en 3. og en 5. plass. Åsgårdstrand profiterte på sin utrolige stødige jevnhet med tre seire og seks 2. plasser. BI-studentene vant tre flighter.

Studentene kommer

Også studentlaget i 1. divisjon, NTNUI Seiling, seilte godt og ble nummer to i 1. divisjon bak Oslofjorden Seilklubb, som tok sin andre rundeseier i Arendal. Oslofjorden har imidlertid kun ett poengs ledelse på Trondheim-studentene før den siste runden på studentenes hjemmebane.

Helgen etter serierunden går for øvrig årets studentmesterskap i seiling i ligabåtene i Trondheim, og til nå cirka 15 påmeldte lag, ifølge de siste ryktene.

– Det er veldig gledelig og det viser at denne typen seiling har appell blant studentene, sier Magnus Hedemark.

Og nettopp det var noe av målsettingen med seilsportsligaen og seiling med foreningseide båter; å skape engasjement og deltagelse i seiling for aldersgruppen mellom 18 og 35 år.

Det magiske tallet fire

Mye handler om tallet fire i seilsportsligaen. De fire beste i eliteserien kvalifiserer seg for Sailing Champions League, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp i eliteserien. Og i bunnen av tabellen er det de fire nederste lagene som rykker ned. I Trondheim blir det helt klart kamp om å få eller unnga disse plassene, og det blir interessant å se hvilke lag seilforeningene stiller med i årets siste runde.

Det vinnende laget til Åsgårdstrand bestod av Jostein og Asbjørn Grødem, Torbjørn Lunde, Andrea Haug Rolstad og Trym Markussen som rullerte på å besette de fire plassene om bord. Seilerne på det sterke Tønsberg-laget var Jostein Aker, Jacob Undrum, Emil August Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer.

Brevik Seilforening har måttet klare seg uten krumtappen Dag Usterud i de to første serierundene, men med ham på plass i Arendal, var laget i têtbildet igjen og kom på 4. plass etter 11. og 15. plass i de to første rundene.

De fire lagene som ligger an til Sailing Champions League-seiling før siste serierunde er Åsgårdstrand, Tønsberg, Askøy og BI Athletics, mens KNS, Bodø, Moss og fjorårets serievinner, Risør, per i dag ligger på de mest utsatte nedrykksplassene.

I 1. divisjon er Oslofjorden, NTNUI Seiling, Nesodden og Oslo i best posisjon til å rykke opp i eliteserien før siste serierunde, mens det lyser et blått lys for Kragerø, Soon, Malvik & Stjørdal og Ulstein når det gjelder å miste plassene i 1. divisjon. Rykker de ut, må de seile kvalifisering mot eventuelle andre seilforeninger som ønsker å forsøke seil i seilsportsligaen.

Share This Post!