Morten Jensen

Morten Jensen

torsdag, 23 april 2020 07:11

Viktig å stå samlet om seilsportsligaen

– Nå er det viktig at alle står sammen om seilsportsligaen, sier Jørgen Stang Heffermehl, president i Norges Seilforbund.

Koronatiden har gjort hele seilsesongen usikker – også for seilsportsligaen. Norges Seilforbund og SailLogic, som står for den praktiske gjennomføringen av den, er imidlertid fast bestemt på å gjøre alt for å arrangere de fire planlagte serierundene. Foreløpig er det første ligastevnet skjøvet til høsten, slik at ligastarten vil finne sted på Hankø fra 19. til 21. juni. Deretter vil det følge tre ligarunder i høstsesongen. Det er planen.

– Koronautviklingen i Norge ser jo veldig positiv ut for øyeblikket, og etter 15. juni har myndighetene varslet at det kanskje vil bli lempet på bestemmelsene. Forhåpentlig vil de strenge restriksjonene vi har nå, bli løsnet litt på, og de ny vilkårene bli slik at vi kan gjennomføre ligarunden på Hankø, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

– Om det så må bli på en litt annerledes måte enn den vi er vant med, legger han til.

Må ikke rive ned arbeidet som er gjort

Jørgen Stang Heffermehl– Det er viktig at alle står sammen om seilsportsligaen nå, slik at vi ikke river ned det flotte arbeidet som er gjort for å bygge opp og etablere ligaen på det nivået den nå er. Vi er kommet et veldig godt stykke på vei hvor vi ser klare resultater av den tiden og de ressursene som seilforbundet og SailLogic har investert i seilsportsligaen. Vi  ser klubbstolthet og nye vennskap på tvers av seilforeninger og internt i seilforeningene på tvers av klasser. Vi har også registrert økt interesse for seiling i årsklassen 19–25 år. Veldig mye positivt har skjedd,  sier Jørgen Stang Heffermehl (bildet).

Han minner om at liten tue lett kan velte stort lass, og det kan fort skje dersom oppslutningen om ligaen fra de seilforeningene som deltar svikter eller uteblir.

  Seilsportligaen er en fantastisk markedskanal for sporten vår, både for seilforeninger og forbund. Vi får vist seiling som arenaidrett på storskjerm og direkte på internett, vi er i aviser og det produseres mengder av innhold i form av bilder og film. Vi kommer på den måten også i kontakt med bedrifter som får prøvd seg i J/70, og som igjennom en slik opplevelse får en naturlig kontakt med seilsporten som  vi senere i flere tilfeller vil kunne dra nytte av, sier han.

Et viktig «markedsben»

Landslaget og seilsportsligaen er seilforbundets to viktigste og mest synlige «markedsben». Landslaget i seiling har gjort store fremskritt det siste året, og seilsportsligaen er i ferd med å rykke inn i mediene og få en plass i det generelle sportsbildet.

– Dette er noe vi har jobbet med i årevis uten hell, men nå føler vi at vi er i ferd med å få et gjennombrudd og det er veldig viktig for sporten vår, sier Jørgen.

Magnus Hedemark i SailLogic sier at de på sin side vil gjøre alt de kan for å gjennomføre seilsportsligaen på en måte som er sportslig god, og som er innenfor de restriksjonene og begrensningene som måtte komme fra myndighetene.

Økonomien er viktig

Alle involverte i seilsportsligaen er klar over at økonomi er en stor x-faktor.

– Vi er klar over at mange foreningers økonomi nå er mer anstrengt enn normalt på grunn av utsatte eller avlyste arrangementer, men vi arbeider kontinuerlig med å følge opp de kompensasjonsordningene som fins. Skulle det ikke være mulig å gjennomføre seilsportsligaen, vil vi i seilforbundet gjøre alt som står i vår makt for at seilforeningene skal få påmeldingskontingenten tilbakebetalt, sier Per Christian Bordal.

 20181120 153043 MJP
 ØKONOMI: – Vi vil gjøre hva som står i vår makt for at seilforeningene ikke skal lide noe økonomisk tap dersom det ikke skulle være mulig å avholde noen ligarunder i år, sier Per Christian Bordal. FOTO: Morten Jensen)

De fire seilsportsligastevenen som er planlagt er:

Ligarunde #1: 19.-21. juni på Hankø

Ligarunde #2: 8.–9. august i Arendal

Ligarunde #3: 12.–13. september i Florø

Ligarunde #4: 3.–4. oktober i Åsgårdstrand

lørdag, 23 mai 2020 07:09

Seilsportsligaen på Hankø er avlyst

En kombinasjon av 1-metersregelen og dagens restriksjoner mot å samle folk fra hele landet setter foreløpig en stopp for seilsportsligaen. Stevnet på Hankø er avlyst.

– Jeg ser lyst på at det på sikt vil komme oppmykninger i regelverket som gjør det mulig for oss å arrangere seilsportsrunden i Arendal i august. Når det gjelder ligaåpningen på Hankø 19. til 21. juni, er det etter dagens smittevernregler dessverre ikke mulig å gjennomføre et slikt arrangement på nåværende tidspunkt, sier Magnus Hedemark i SailLogic, som har ansvaret for seilsportsligaen.

Det er varslet nye retningslinjer fra og med 15. juni, men hvordan de vil lyde, er foreløpig ikke kjent. Arrangøren vet derfor ikke om det vil være mulig å gjennomføre seilsportligaen på nåværende tidspunkt.

– Det er mange involverte parter i en seilsportsliga-runde og mye skal planlegges for både arrangørforeningene og deltagerne. Å vente til de nye retningslinjene foreligger 15.juni, er derfor for sent. I lys av dette og med kun drøye tre uker igjen til stevnet på Hankø, føler vi at en avgjørelse må taes. Vi har i det lengste håpet på en oppmykning som gjør det mulig å arrangere Hankø-stevnet, men med en gjeldende 1-meters regel er seiling i J/70 med foreningslag dessverre ikke mulig. Det er rett og slett ikke plass om bord, sier Magnus Hedemark.

Han forteller at det har vært drøftet ulike løsninger, men konklusjonen er at det ikke er mulig å arrangere slike seilaser før det kommer en oppmykning av dagens regelverk. Ett av de mange kreative alternativene som har vært diskutert, er å seile med tre om bord.

– Selv med færre seilere vil det allikevel ikke være mulig å overholde 1-meters regelen til enhver tid om bord i en regatta-situasjon. Det vil også forringe den sportslige kvaliteten, sier Magnus Hedemark.

Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund, forteller at det er en tett dialog mellom NSF og Norges Idrettsforbund og opp mot myndighetene. Det jobbes for at seiling og andre idretter skal ha så virkelighetsnære smittevernregler som mulig – uten at det skapes noen risiko for økt smittespredning. Antall deltagere og klasser i Færder’n er en del av den diskusjonen.

– Norges Idrettsforbund og Kulturdepartementet er i løpende dialog hvor det diskuteres mulige lettelser i restriksjonene for toppidretten. Fra NSFs ståsted ser vi seilsportsligaen som en del av vår toppidrett – på linje med fotballens eliteserie som har fått slike lettelser – og dette er et argument vi har spilt inn til NIF. Og så får vi se hva det avstedkommer, sier Bordal.

Et av årets stevner skal etter planen seiles i Florø, men dette er også en løsning det nå kikkes på.

– Vi er i dialog med Florø Seilforening om å flytte dette arrangementet til Østlandet samme helg. Grunnen er at vi heller vil «flytte Florø sørover enn alle andre nordover» med tanke på smittevern hvor det oppfordres til begrenset reiseaktivitet. Det er viktig at seilsporten tar del i den nasjonale dugnaden for å redusere spredningen av covid-19, avslutter Magnus Hedemark.

For nærmere informasjon:

  • Magnus Hedemark
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / T: 97030592
  • Prosjektleder Norsk Seilsportsliga på vegne av Norges Seilforbund

Logostriper 2020

fredag, 07 august 2020 07:08

Énmeters-regelen må fortsatt følges

– Intet er endret med hensyn til myndighetenes Covid 19-forskriften og NSFs smitteveileder. Først etter 20. august en gang kan vi håpe på at det skjer endringer, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

At Norge kan skilte med hyggelige koronatall med hensyn til smittede, sykehus-innlagte og døde i forhold til resten av verden, er som kjent et resultat av nasjonale regler og en felles, lojal dugnad gjennomført av hele den norske befolkningen for å følge reglene. Smitten blant folk er nå lav, men koronaviruset er fortsatt like smittsomt, noe man har sette flere eksempler på de siste dagene. 

– Derfor er det veldig viktig at alle seilere, seilforeninger og klasseklubber er nøye på å overholde énmeters-regelen til enhver tid, både på land og om bord i båtene. Det har alle stort sett vært flinke til til nå, og det er gått bra. Derfor er det viktig at vi alle fortsetter å holde god avstand og ikke tenker at «det går bra om jeg bryter regelen i dag», noe vi har sett tendenser til at noen har gjort. Reglene er de samme nå som de var før ferien. Det vi ønsker oss aller minst, er at et lokalt Covid 19-utbrudd kan spores tilbake til noe som har skjedd i seilmiljøet, sier Bordal.

Regjeringens plan er at befolkningen gradvis skal vende tilbake til normalen, og derfor har den lempet på reglene for enkelte grupper, blant annet idrettsutøvere under 20 år. For voksne seilere gjelder fortsatt enmeters-regelen, noe som blant annet betyr at det ikke vil være mulig å seile med fullt mannskap i flere båttyper.

Det har medført at for eksempel mange NM, regattaer og seilsportsligarunder er blitt avlyst. De som kan seile som før, er barn og ungdom under 20 år, de som seiler alene, landslagsseilere, mannskap fra samme familie eller husstand og doublehanded-seiling i større båter hvor avstandsregelen kan overholdes. For alle andre er det tommelen ned.

– 10. august skal det være et viktig møte mellom idretten og myndighetene. Der skal det diskuteres om større deler av breddeidretten skal kunne få starte med aktivitet igjen. 20. august vil vi få vite hva de er blitt enige om, og når eventuelle nye retningslinjer vil tre i kraft. Det er de signalene vi har fått med hensyn til hva som vil skje i den nærmeste tiden fremover. Det betyr at de reglene vi har i dag og som vi må følge, vil gjelde til en gang etter 20. august, sier Bordal.

NSF, som alle andre særforbund, ønsker å få i gang så mye aktivitet som mulig igjen, og Bordal sier at NSF selvsagt håper at nye regler vil kunne gi flere en mulighet til å seile regatta igjen.

– Det vil jo ennå være noe igjen av sesongen, og for en del klasser vil det fortsatt kunne være mulig å gjennomføre et NM. Likeså håper vi på en eller annen måte å få i gang seilsportsligaen igjen, slik at vi i det minste får seilt noen runder i år, sier Per Christian Bordal.

Se NSFs smittevernsveileder.

onsdag, 24 juni 2020 07:00

Énmeters-regel stopper liga og NM

– Etter grundige sonderinger må vi nå dessverre slå fast at det ikke er mulig å arrangere seilsportsligaen og en rekke NM innenfor de forskriftene som gjelder for idrett og smittevern, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Etter å ha kontaktet smittevernsoverleger i en rekke kommuner, konferert med smittevernsansvarlig i Norges Idrettsforbund og hatt temaet oppe på styremøte i NSF, er det nå klart at NSF ser det som umulig å arrangere seilsportsligaen og en rekke norgesmesterskap innenfor de reglene seilsporten må forholde seg til. Dette gjelder i første omgang frem til 20. august. 

Covid 19-forskriften om at det skal holdes en meters avstand mellom alle som ikke er omfattet av unntakene fra forskriften, som for eksempel barn og unge under 20 år er, er hinderet som foreløpig er for høyt til at seilsportsligaen og en del NM kan gjennomføres.

Styret i NSF bestemte på styremøte 22. juni derfor å sette foten ned for NM i kjølbåtklassene, ORCi og Snipe. Smittevernreglene og Covid 19-forskriften gir ikke rom for det, var konklusjonen. 20. august har Regjeringen varslet nye endringer. At de vil by på lettelser som kan bety utvidet seiling, er håpet seilsporten fortsatt kan klamre seg til.

– Vi er fortsatt positive og optimistiske til å kunne arrangere ligaseiling helgen 11.-13. september og 2–4. oktober. I tillegg setter vi døren på gløtt for at det vil ble eventuelt planlagt et tredje stevne, sier Magnus Hedemark i SailLogic, som er ansvarlig for seilsportsligaen.

Det planlagte stevnet i Arendal i begynnelsen av august må de nå innse at ryker innenfor de forskriftene som gjelder.

En del NM kan ikke arrangeres

Norgesemesterskapene er formelt sett NSFs «eiendom», og nå har NSFs styre bestemt at de – dessverre – må si nei til en del av de terminfestede NM-ene. Det gjelder NM-ene for de tradisjonelle kjølbåtene, ORCi og Snipe.

– Da reglene ble løsnet litt på 15. juni, oppfordret vi arrangørene til å søke sin kommunes smittevernsoverlege om tillatelse. Svarenesom er kommet så langt, er imidlertid vidt forskjellige. Om dette skyldes ulik tolkning fra kommune til kommune eller om det skyldes søknadene som er fremlagt og hvilke fakta som er lagt på bordet, vet vi ikke. Det hele ble veldig inkonsekvent og uoversiktelig, sier Per Christian Bordal.

Dette ble derfor en sak på NSFs styremøte 22. juni. Der mente man at muligheten til å overholde en meters regelen i kjølbåtklassene, ORCi og Snipe er så godt som umulig i praksis. Dette synet har NSF fått støtte for fra Norges Idrettsforbund. NIF mener at det ikke skal være opp til regionale myndigheter å avgjøre om det skal kunne avholdes et NM eller ikke.

– Det er viktig å huske på at en meters-regelen ikke bare er en veiledning, men faktisk en lov i Covid 19-forskriften som det ikke er anledning å gi dispensasjon fra. Regelen er faktisk så streng at brudd på den i verste tilfelle kan medføre bøter og fengsel, sier Per Christian Bordal, 

Kan være en åpning etter 20. august

Smittevernsreglene anno 15. juni 2020 er blitt sagt å skulle gjelde til 20. august.

– Det er med andre ord fortsatt en mulighet for at de skal kunne arrangeres. Om de nye reglene per 20. august skulle gi rom for det, er NSF innstilt på å gi grønt lys for mesterskapene. Men med de reglene vi har per i dag, ser vi dessverre ingen mulighet for at de skal kunne avholdes. 

Per Christian Bordal forteller at det er NSFs policy å etterfølge smittevernsreglene til punkt og prikke, og han anbefaler derfor sterkt alle arrangører av regattaer og arrangementer i sommer – seilforeninger, klasseklubber og private – om å overholde smittevernsreglene.

– Vi ønsker definitivt ikke at en eventuell smitte som brer seg skal kunne spores tilbake til seilmiljøet, og vi oppfordrer derfor alle seilere på alle nivåer om å følge reglene, sier Per Christian Bordal.

Les NSFs smittervern-veileder som er blitt oppdatert per 24. juni 2020

NM som kan avholdes:

  • 29er (ungdom under 20 år eller samme husstand)
  • 49er (eliteseilere, ungdom eller samme husstand)
  • RS Feva (ungdom under 20 år)
  • Alle Laser-klassene, Finnjolle, Waszp, 2.4 mR, seilbrett, Optimist (en person om bord)
  • Doublehanded (en meters regel kan oveholdes)

NM som ikke kan avholdes før 20. august

Andunge, BB11, Express, Grimstadjolle, IF-båt, J/70, Killing, Knarr, Melges 24, Yngling, 12,5 kvm, 11:Mod, Snipe og Snipe master, dame-NM, ORCi, Oselvar.

I disse klassene deltar det en blanding av unge og voksne, og det er ikke mulig å overholde en meters-regelen i praksis.

Ligaseiling brer om seg rundt om i verden, og til neste års Sailing Champions League-finale kommer det tre lag fra Asia og Pacific.

Ligaseiling hadde sin spede begynnelse i Australia i 2019, og til Sailing Champions League-finalen i år ble et australsk lag invitert til å delta. Det ble suksess, for Royal Sydney Yacht Club var ikke snauere enn at de vant finalen og ble mestere.

Nå er interessen for ligaseiling sterkt økende på den sørlige halvkulen, og også i Asia har man begynt med denne typen seiling. 3.–5. april 2020 skal det avholdes finale for området Asia og Pacific (definert av det internasjonale seilforbundet som område I, J, K og L), og de tre beste lagene der går direkte til Sailing Champions League-finalen. Den går i 2020 i Porto Cervo på Sardinia fra 1. til 4. oktober.

Fra årets seilsportsliga har Åsgårdstrand, Tønsberg, Askøy Seilforeninger og BI Athletics kvalifisert seg, men de må først gjennom kvalifiseringsseilaser før de eventuelt får delta i selve finalen i Porto Cervo.

tirsdag, 19 november 2019 11:48

Forbedre laget før neste ligasesong

Mallorca kan være stedet å forbedre seilforeningens ligalag. Sailing Champions League arrangerer treningsleire der igjennom hele vinteren.

Ligasesongen 2020 er ennå langt unna, men vinteren kan definitiv benyttes til å forberede seg til den. En mulighet er å ta turen til Mallorca. Fra januar til april har Sailing Champions League et treningstilbud der i samarbeid med Club Nàutic Arenal. Der vil det være en flåte av J/70-er og ulike pakketilbud når det gjelder trening.

Det enkleste alternativet er at laget kan reise ned, leie båt og eventuelt en RIB og trene på egen hånd i tre dager. Det koster 300 euro å leie en J/70 og det samme for RIB-en. Man kan også delta i en gruppe på inntil lag som trener sammen og med en felles trener. De samme prisene gjelder for J/70 og RIB, men i tillegg kommer det et beløp på 100 euro per lag per dag for treneren.

Det mest omfattende opplegget er regattatrening med seks lag sammen med trener og debriefinger  og full bruk av SAP analysesystem. Den pakken, som strekker seg over tre dager,  koster 2000 euro for et lag.

Tilbudet bærer navnet Winter Boot Camp 2020.

Åsgårdstrand Seilforening klarte å holde unna for et offensivt og godt Tønsberg-lag i et svært jevnt oppgjør om å vinne eliteserien. 

For Tønsberg Seilforening gjaldt det å vinne finalerunden i Trondheim om de skulle kunne klare å gå til topps, mens det for seilerne fra Åsgårdstrand gjaldt ikke å komme dårligere enn nummer fire.  Ved å vinne den siste seilasen og slå BI Athletics, sikret Åsgårdstrand Seilforening fjerdeplassen, for hadde BI-studentene vunnet seilasen, ville Åsgårdstrand-laget ha blitt nummer fem.

Tønsberg Seilforening endte på sin side til slutt på 3. plass i Trondheim, men dersom de hadde vunnet sin siste seilas i stedet for å bli nummer to, hadde Tønsberg-seilerne vunnet ligarunden i Trondheim. Det var med andre ord små marginer og en avgjørende siste-flight for de to lagene som kjempet om seieren.

Familielag stjal showet

Det var imidlertid en annet lag som stjal showet i Trondheim. For Moss Seilforening stilte fire blad Bordal – pappa Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund, og barna Marie, Henrik og Herman Bordal. Og de var ikke snauere enn at de vant finalerunden i eliteserien.

– Det var over all forventning, og vi trodde vel neste ikke på det selv en gang til å begynne med; at det gikk så bra. Vi forsøkte bare å gjøre det så enkelt som mulig og seile våre egne løp. Marie styrte gennakeren, Henrik stod for trimmingen og Herman sa når jeg skulle slå. Det eneste jeg gjorde var å styre, sier Per Christian Bordal.

Og det enkle er ofte det beste, for det holdt til seier for Moss Seilforening – noe som betød at de også sikret plassen i eliteserien i 2020. Før serierunden lå foreningen på nedrykksplass.

 Moss
 VANT: Familien Bordal – Per Christian, Marie, Herman og Henrik vant for Moss Seilforening under finalen i Trondheim. [FOTO: Trond R. Teigen]

Nedrykk og opprykk

Nærmest Moss kom Risør Seilforening i Trondheim, men selv en annenplass kunne ikke forhindre at Risør, som vant elitserien i 2018, må friste tilværelsen i 1. divisjon i 2020.

Risør Seilforening får følge av KNS, Brevik og Bodø Seilforening ned i 1. divisjon, mens de lagene som rykker opp til eliteserien fra 1. divisjon blir Oslofjorden Seilklubb, NTNUI Seiling, Nesodden og Lillesand Seilforening.

Åsgårdstrand, Tønsberg, BI Athletics og Askøy Seilforening topper tabellen i eliteserien etter endt sesong, noe som betyr at de også har sikret seg en billett til Sailing Champions League i 2020. Tønsberg og Åsgårdstrand har deltatt tidligere, men for BI-studentene og Askøy Seilforening blir det første gang de får forsøke seg ute i Europa.

Soon, Kragerø, Ulstein og Malvik & Stjørdal Seilforening må ut i kvalifisering om å kunne få seile i 1. divisjon til neste år.

Ligatabell EliteserienLigatabell 1. divisjon.

Verdig punktum

– Trondhjems Seilforening var et kjemeflott vertsskap for finalerunden av seilsportsligaen. Det var sol og krevende vindforhold, vi fikk mange flighter og det var mange folk og mye som skjedde på land i tilknytning til arrangementet. Blant annet hadde «Passion for Ocean» sin store festival for første gang i Trondheim i vår umiddelbare nærhet. Så jeg synes det ble en fin avslutning på årets ligasesong, sier Magnus Hedemark i SailLogic som står for gjennomføringen av ligaen.

Ingen norske lag kvalifiserte seg til årets finale i Sailing Champions League, som ble vunnet av Royal Sydney Yacht Squadron.

Til start i den store finalen i Sailing Champions League i St. Moritz stilte det 24 lag. 23 av dem var europeiske, mens det 24. var invitert fra Australia, der de nå står på terskelen til å starte ligaseiling for fullt. Og de langveisfarende gjestenede var ikke snauere enn at de banket hele den europeiske eliten og kunne reise hjem med Sailing Champions League-trofeet og Breitling-klokker.

– Det at vi vant tror jeg vil øke interessen for ligaseiling «down under», og denne typen seiling hvor man bare trenger ta med seg seilerbagen sin passer veldig bra og vil slå an, sier David XX på vinnerlaget.

God nordisk innsats

Hardest konkurranse fikk australienerne av den tyske foreningen Norddeutscher Regatta Verein, men også to danske og et svensk lag var med i kampen om topplasseringene. De fire beste lagene etter 17 flighter gikk videre til en finale som bestod av tre flighter. Foruten det australske og tyske laget, deltok også Kaløvig Bådelaug og Kongelig Dansk Yachtklub i finalen og endte på 3. og 4. plass. Kungeliga Svenska Segelsällskapet endte på 5. plass, så det var ikke noe å utsette på den nordiske innsatsen.

Det fjerde nordiske laget som deltok, Fredrikshaven Sejlklub, endte på 14. plass.

Nå starter 2020-sesongen

Om en drøy uke begynner en ny runde i Sailing Champions League. I Trondheim 7. og 8. september blir det klart hvilke fire norske lag som skal få sjansen til å prøve seg i den prestisjefylte ligaen i 2020. 

  Regattafelt
OPPLEVELSE: Alle som har deltatt i Sailing Champions League sier det er en stor opplevelse. I Trondheim vil fire nye norske lag få anledning til å prøve seg. [FOTO: Sailing Energy] 

Åsgårdstrand Seilforening og Oslofjorden Seilklubb vant hver sin divisjon i den tredje serierunden i seilsportsligaen i Arendal. Men det skjedde ikke helt uten dramatikk.

Med imponerende og jevn seiling gikk Åsgårdstrand nok en gang til topps i eliteserien. De vant 2. runde på Hankø, og de vant nå igjen i Arendal. Laget gjør egentlig lite ut av seg på regattabanen og er sjelden involvert i høylydte situasjoner, men i seilas etter seilas manøvrerte laget seg frem i feltet, og de seilte aldri over mållinjen dårligere enn som nummer to.

Sin gode seiling til tross – i Arendal måtte de egentlig se seg slått av Tønsberg Seilforenings unge lag, som vant hele syv av ni flighter. Tønsberg-seilerne hadde imidlertid glemt å iføre seg lagdraktene som de er pålagt å ha på seg. Det resulterte i poengstraff – og tap av seieren. I stedet ble det 2. plass.

En lagidrett som alle andre

I år ble det innført en regel i seilsportsligaen om at alle seilerne skal ha på seg like lagdrakter eller såkalte bibber. Dette er et ledd i å profesjonalisere seilsportsligaen for å gjøre seilerne mer gjenkjennbare for publikum på banen, i direktesendingene på nettet og på bilder. Seilsportsligaen er en konkurranse mellom foreningslag, og for å identifisere lagene slik det gjøres i alle andre lagidretter, er kravet om at seilerne skal ha på seg like lagdrakter innført. At et fotball- eller håndball-lag ikke skal ha på seg drakter i en seriekamp, er utenkelig. De ville antagelig ikke ha fått spille i det hele tatt.

Det handler kort og godt om å øke seilsportens anerkjennelse og status i det store idrettsbildet.

Bestemmelsen om lagdrakter er tatt inn i de generelle seilingsbestemmelsene for seilsportsligaen, der det fremgår at dersom et lag seiler uten slike lagdrakter, vanker det 10 prosent poengstraff.

Dette er seilerne blitt minnet om.

– Det tar selvfølgelig tid å innarbeide en slik regel, men dette har vi minnet foreningene om på gang etter gang under de to første rundene, og vi har sendt ut atskillige e-poster, også i forkant av denne serierunden, om at lagene må huske lagdraktene sine. Ingen poengstraff er blitt gitt i de to første rundene, men i respekt for alle de andre foreningene som følger reglene, kunne vi ikke se igjennom fingrene med dette lenger, sier Magnus Hedemark i SailLogic.

I Arendal mente man at seilerne hadde blitt advart nok, og da Tønsberg og Moss seilte uten lagdrakter første dag, vanket det 10 prosents poengstraff på resultatene som ble oppnådd for disse lagene. Dagen etter seilte begge lagene med lagdrakter. 68725146 1141095049427519 3821746961808097280 o

Seilte overbevisende

Talt etter plasseringer skulle Tønsberg-seilerne ha vunnet den tredje runden i seilsportsligaen i Arendal, men på grunn av poengstraffen ble det i stedet Åsgårdstrand, som dermed tok sin andre runde-seier på rad. Det gjør at Åsgårdstrand nå leder seilsportsligaens eliteserie med god margin og har et svært godt utgangspunkt før den avsluttende serierunden i Trondheim 6. og 7. september.

Både Åsgårdstrand- og Tønsberg-laget oppviste en seiling hvor ikke minst det tekniske satt godt. Det samme kan sies om BI-studentene i BI Athletics, som tok tredjeplassen. Det var fine, men vanskelige forhold med skiftende vind i Tromøysundet utenfor Arendal sentrum, så de som fant ut av forholdene og samtidig mestret J/70-en teknisk, vant på det. 

Tønsberg-laget vant syv av de ni flightene som ble gjennomført og ble det mestvinnende laget. I tillegg hadde de en 3. og en 5. plass. Åsgårdstrand profiterte på sin utrolige stødige jevnhet med tre seire og seks 2. plasser. BI-studentene vant tre flighter.

Studentene kommer

Også studentlaget i 1. divisjon, NTNUI Seiling, seilte godt og ble nummer to i 1. divisjon bak Oslofjorden Seilklubb, som tok sin andre rundeseier i Arendal. Oslofjorden har imidlertid kun ett poengs ledelse på Trondheim-studentene før den siste runden på studentenes hjemmebane.

Helgen etter serierunden går for øvrig årets studentmesterskap i seiling i ligabåtene i Trondheim, og til nå cirka 15 påmeldte lag, ifølge de siste ryktene.

– Det er veldig gledelig og det viser at denne typen seiling har appell blant studentene, sier Magnus Hedemark.

Og nettopp det var noe av målsettingen med seilsportsligaen og seiling med foreningseide båter; å skape engasjement og deltagelse i seiling for aldersgruppen mellom 18 og 35 år.

Det magiske tallet fire

Mye handler om tallet fire i seilsportsligaen. De fire beste i eliteserien kvalifiserer seg for Sailing Champions League, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp i eliteserien. Og i bunnen av tabellen er det de fire nederste lagene som rykker ned. I Trondheim blir det helt klart kamp om å få eller unnga disse plassene, og det blir interessant å se hvilke lag seilforeningene stiller med i årets siste runde.

Det vinnende laget til Åsgårdstrand bestod av Jostein og Asbjørn Grødem, Torbjørn Lunde, Andrea Haug Rolstad og Trym Markussen som rullerte på å besette de fire plassene om bord. Seilerne på det sterke Tønsberg-laget var Jostein Aker, Jacob Undrum, Emil August Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer.

Brevik Seilforening har måttet klare seg uten krumtappen Dag Usterud i de to første serierundene, men med ham på plass i Arendal, var laget i têtbildet igjen og kom på 4. plass etter 11. og 15. plass i de to første rundene.

De fire lagene som ligger an til Sailing Champions League-seiling før siste serierunde er Åsgårdstrand, Tønsberg, Askøy og BI Athletics, mens KNS, Bodø, Moss og fjorårets serievinner, Risør, per i dag ligger på de mest utsatte nedrykksplassene.

I 1. divisjon er Oslofjorden, NTNUI Seiling, Nesodden og Oslo i best posisjon til å rykke opp i eliteserien før siste serierunde, mens det lyser et blått lys for Kragerø, Soon, Malvik & Stjørdal og Ulstein når det gjelder å miste plassene i 1. divisjon. Rykker de ut, må de seile kvalifisering mot eventuelle andre seilforeninger som ønsker å forsøke seil i seilsportsligaen.

torsdag, 15 august 2019 07:05

Går for å vinne eliteserien

– Målet vårt er å seile så godt at vi beholder ledelsen vi nå har i eliteserien, sier skipper på laget til Åsgårdstrand Seilforening, Jostein Weum, før neste runde i seilsportsligaen  som går i Arendal kommende helg.

Tredje runde i seilsportsligaen for både eliteserien og 1. divisjon arrangeres i Arendal i helgen 17. og 18. august. Etter de to første rundene i eliteserien ligger Åsgårdstrand Seilforening på topp foran Askøy Seilforening og hjemmelaget Arendals Seilforening.

Har funnet et bredere spor

– Vi har fått trent veldig bra siden forrige serierunde, spesielt i mye vind, og vi føler at vi stiller godt forberedt. Vi synes vi har fått bedre kontroll på båten, spesielt på unnavind under planeforhold. J/70-en har jo et ganske smalt spor mellom det å plane og et å broache, og gjennom treningen synes vi nå at vi har klart å gjøre dette sporet vesentlig bredere, sier Josteim Grødem fra Åsgårdstrand.

Ligalaget til Åsgårdstrand Seilforening består av seks seilere. I Arendal stiller de med fem.

– Under treningen rullerer vi på posisjonene slik at alle skal få en forståelse for hva de andre om bord gjør. Dessuten nærmer vi oss nå et nivå der alle om bord kan bekle alle posisjonene. Bortsett fra meg da – rormannsplasen er det foreløpig ingen av de andre som vil ha ennå, ler Grødem.

Under ligarunden i Arendal vil det spesielt være fokketrim-posisjonen de kommer til å rullere på.

– Dessuten vil vi jo vurdere om det blåser mye eller lite. Blåser det mye vil båten bli bemannet med de tyngste på laget – blåser det lite er det de letteste som seiler.

Mål om å vinne

Åsgårdlagets plan i Arendal er like enkel som den er vanskelig å gjennomføre:

– I Arendal er det som regel svært skiftende vindforhold, så det gjelder å være våken når det gjelder dette. Dessuten er planen å starte godt, seile fort og holde seg unna situasjoner.

Lagets mål for denne runden er å beholde ledelsen i serien, noe som nok betyr at de minst bør være blant de tre beste. Når det gjelder sesongen som helhet, har Åsgårdstrand som mål å vinne årets seilsportsliga. Intet mindre.

Interessen er stigende

Jostein Grødem forteller at det å kunne ha en egen treningsbåt, har betydd mye for utviklingen til laget Det har dessuten økt interessen for ligaseiling i foreningen.

– Det at vi har denne båten som vi jevnlig trener g er synlige rett utenfor moloen i Åsgårdstrand og at vi har hatt fremgang i serien, har bidratt til økt interesse for liga-seiling i foreningen. Forhåpentlig vil det igjen anspore flere av medlemmene til å bli med på seilsportsliga-laget vårt. Vi har en gjeng RS Feva-seilere som ennå er litt for unge til å bli med, men vi håper etter hvert å rekruttere flere av dem inn på ligalaget.

RS Fevaene er i likhet med J/70-en foreningseide, noe som betyr at «bag-seiling» virkelig begynner å få fotfeste i foreningen. Grødem forteller at de tidligere har erfart at Optimist-seilere gjerne har forsvunnet etter noen år. Nå håper de å kunne få med seg seilerne videre på en annen måte.

Nok av utfordrere

I Arendal vil mange forsøke å gjøre sitt for å forhindre Åsgårdstrand-seilerne i å nå målene sine.

Arendals Seilforening stiller med et sterkt lag anført av toppseileren Petter Mørland Pedersen. De har åpenbart skumle hensikter med tanke på å gjøre en god figur på hjemmebane.

Askøy Seilforening på annenplass sammenlagt er fortsatt anført av Stian Soltvedt, men har byttet ut to av mannskapene fra seilingen på Hankø. 

Tønsberg Seilforening kommer til Arendal med sitt kanskje aller beste lag av unge seilere.

Dag Usterud er tilbake på laget til Brevik Seilforening og Mads Mathisen kommer inn som en forsterkning på Risør-laget.

Larvik Seilforening kommer med sitt gode H-båt-lag som tidligere i år ikke var så langt unna til å kvalifisere Larvik til Sailing Champions League-finalen, som for øvrig også pågår denne weekenden i St. Morits i Sveits.

Florø Seilforening har til denne runden fått med seg lagets tidligere taktiker og strateg, Even Onstad, som ikke har vært med før i år på grunn av studier utenlands.

Tobias Sandmo Birkeland, som representerte Norge under World Sailings junior-VM i Laser Radial, er for første gang skipper på Rans lag.

Og fra Grimstad kommer en gjeng av nybakte medaljevinnere fra Grimstadjolle-NM.

For å nevne noen av utfordringene seilerne fra Åsgårdstrand vil få i Arendal.

Følg ligarunden på nettet

Seilsportsligaen kan følges mer eller mindre direkte på seilsportsligaens Facebook-side og resultatutvikling og tracking finner du på SAP Analytics lørdag 17. og søndag 18. august.

Lagoppstillingen til hvert av lagene finner du på Manage2Sail.

Side 1 av 7