Morten Jensen

Morten Jensen

Ligaseiling brer om seg rundt om i verden, og til neste års Sailing Champions League-finale kommer det tre lag fra Asia og Pacific.

Ligaseiling hadde sin spede begynnelse i Australia i 2019, og til Sailing Champions League-finalen i år ble et australsk lag invitert til å delta. Det ble suksess, for Royal Sydney Yacht Club var ikke snauere enn at de vant finalen og ble mestere.

Nå er interessen for ligaseiling sterkt økende på den sørlige halvkulen, og også i Asia har man begynt med denne typen seiling. 3.–5. april 2020 skal det avholdes finale for området Asia og Pacific (definert av det internasjonale seilforbundet som område I, J, K og L), og de tre beste lagene der går direkte til Sailing Champions League-finalen. Den går i 2020 i Porto Cervo på Sardinia fra 1. til 4. oktober.

Fra årets seilsportsliga har Åsgårdstrand, Tønsberg, Askøy Seilforeninger og BI Athletics kvalifisert seg, men de må først gjennom kvalifiseringsseilaser før de eventuelt får delta i selve finalen i Porto Cervo.

tirsdag, 19 november 2019 11:48

Forbedre laget før neste ligasesong

Mallorca kan være stedet å forbedre seilforeningens ligalag. Sailing Champions League arrangerer treningsleire der igjennom hele vinteren.

Ligasesongen 2020 er ennå langt unna, men vinteren kan definitiv benyttes til å forberede seg til den. En mulighet er å ta turen til Mallorca. Fra januar til april har Sailing Champions League et treningstilbud der i samarbeid med Club Nàutic Arenal. Der vil det være en flåte av J/70-er og ulike pakketilbud når det gjelder trening.

Det enkleste alternativet er at laget kan reise ned, leie båt og eventuelt en RIB og trene på egen hånd i tre dager. Det koster 300 euro å leie en J/70 og det samme for RIB-en. Man kan også delta i en gruppe på inntil lag som trener sammen og med en felles trener. De samme prisene gjelder for J/70 og RIB, men i tillegg kommer det et beløp på 100 euro per lag per dag for treneren.

Det mest omfattende opplegget er regattatrening med seks lag sammen med trener og debriefinger  og full bruk av SAP analysesystem. Den pakken, som strekker seg over tre dager,  koster 2000 euro for et lag.

Tilbudet bærer navnet Winter Boot Camp 2020.

Åsgårdstrand Seilforening klarte å holde unna for et offensivt og godt Tønsberg-lag i et svært jevnt oppgjør om å vinne eliteserien. 

For Tønsberg Seilforening gjaldt det å vinne finalerunden i Trondheim om de skulle kunne klare å gå til topps, mens det for seilerne fra Åsgårdstrand gjaldt ikke å komme dårligere enn nummer fire.  Ved å vinne den siste seilasen og slå BI Athletics, sikret Åsgårdstrand Seilforening fjerdeplassen, for hadde BI-studentene vunnet seilasen, ville Åsgårdstrand-laget ha blitt nummer fem.

Tønsberg Seilforening endte på sin side til slutt på 3. plass i Trondheim, men dersom de hadde vunnet sin siste seilas i stedet for å bli nummer to, hadde Tønsberg-seilerne vunnet ligarunden i Trondheim. Det var med andre ord små marginer og en avgjørende siste-flight for de to lagene som kjempet om seieren.

Familielag stjal showet

Det var imidlertid en annet lag som stjal showet i Trondheim. For Moss Seilforening stilte fire blad Bordal – pappa Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund, og barna Marie, Henrik og Herman Bordal. Og de var ikke snauere enn at de vant finalerunden i eliteserien.

– Det var over all forventning, og vi trodde vel neste ikke på det selv en gang til å begynne med; at det gikk så bra. Vi forsøkte bare å gjøre det så enkelt som mulig og seile våre egne løp. Marie styrte gennakeren, Henrik stod for trimmingen og Herman sa når jeg skulle slå. Det eneste jeg gjorde var å styre, sier Per Christian Bordal.

Og det enkle er ofte det beste, for det holdt til seier for Moss Seilforening – noe som betød at de også sikret plassen i eliteserien i 2020. Før serierunden lå foreningen på nedrykksplass.

 Moss
 VANT: Familien Bordal – Per Christian, Marie, Herman og Henrik vant for Moss Seilforening under finalen i Trondheim. [FOTO: Trond R. Teigen]

Nedrykk og opprykk

Nærmest Moss kom Risør Seilforening i Trondheim, men selv en annenplass kunne ikke forhindre at Risør, som vant elitserien i 2018, må friste tilværelsen i 1. divisjon i 2020.

Risør Seilforening får følge av KNS, Brevik og Bodø Seilforening ned i 1. divisjon, mens de lagene som rykker opp til eliteserien fra 1. divisjon blir Oslofjorden Seilklubb, NTNUI Seiling, Nesodden og Lillesand Seilforening.

Åsgårdstrand, Tønsberg, BI Athletics og Askøy Seilforening topper tabellen i eliteserien etter endt sesong, noe som betyr at de også har sikret seg en billett til Sailing Champions League i 2020. Tønsberg og Åsgårdstrand har deltatt tidligere, men for BI-studentene og Askøy Seilforening blir det første gang de får forsøke seg ute i Europa.

Soon, Kragerø, Ulstein og Malvik & Stjørdal Seilforening må ut i kvalifisering om å kunne få seile i 1. divisjon til neste år.

Ligatabell EliteserienLigatabell 1. divisjon.

Verdig punktum

– Trondhjems Seilforening var et kjemeflott vertsskap for finalerunden av seilsportsligaen. Det var sol og krevende vindforhold, vi fikk mange flighter og det var mange folk og mye som skjedde på land i tilknytning til arrangementet. Blant annet hadde «Passion for Ocean» sin store festival for første gang i Trondheim i vår umiddelbare nærhet. Så jeg synes det ble en fin avslutning på årets ligasesong, sier Magnus Hedemark i SailLogic som står for gjennomføringen av ligaen.

Ingen norske lag kvalifiserte seg til årets finale i Sailing Champions League, som ble vunnet av Royal Sydney Yacht Squadron.

Til start i den store finalen i Sailing Champions League i St. Moritz stilte det 24 lag. 23 av dem var europeiske, mens det 24. var invitert fra Australia, der de nå står på terskelen til å starte ligaseiling for fullt. Og de langveisfarende gjestenede var ikke snauere enn at de banket hele den europeiske eliten og kunne reise hjem med Sailing Champions League-trofeet og Breitling-klokker.

– Det at vi vant tror jeg vil øke interessen for ligaseiling «down under», og denne typen seiling hvor man bare trenger ta med seg seilerbagen sin passer veldig bra og vil slå an, sier David XX på vinnerlaget.

God nordisk innsats

Hardest konkurranse fikk australienerne av den tyske foreningen Norddeutscher Regatta Verein, men også to danske og et svensk lag var med i kampen om topplasseringene. De fire beste lagene etter 17 flighter gikk videre til en finale som bestod av tre flighter. Foruten det australske og tyske laget, deltok også Kaløvig Bådelaug og Kongelig Dansk Yachtklub i finalen og endte på 3. og 4. plass. Kungeliga Svenska Segelsällskapet endte på 5. plass, så det var ikke noe å utsette på den nordiske innsatsen.

Det fjerde nordiske laget som deltok, Fredrikshaven Sejlklub, endte på 14. plass.

Nå starter 2020-sesongen

Om en drøy uke begynner en ny runde i Sailing Champions League. I Trondheim 7. og 8. september blir det klart hvilke fire norske lag som skal få sjansen til å prøve seg i den prestisjefylte ligaen i 2020. 

  Regattafelt
OPPLEVELSE: Alle som har deltatt i Sailing Champions League sier det er en stor opplevelse. I Trondheim vil fire nye norske lag få anledning til å prøve seg. [FOTO: Sailing Energy] 

Åsgårdstrand Seilforening og Oslofjorden Seilklubb vant hver sin divisjon i den tredje serierunden i seilsportsligaen i Arendal. Men det skjedde ikke helt uten dramatikk.

Med imponerende og jevn seiling gikk Åsgårdstrand nok en gang til topps i eliteserien. De vant 2. runde på Hankø, og de vant nå igjen i Arendal. Laget gjør egentlig lite ut av seg på regattabanen og er sjelden involvert i høylydte situasjoner, men i seilas etter seilas manøvrerte laget seg frem i feltet, og de seilte aldri over mållinjen dårligere enn som nummer to.

Sin gode seiling til tross – i Arendal måtte de egentlig se seg slått av Tønsberg Seilforenings unge lag, som vant hele syv av ni flighter. Tønsberg-seilerne hadde imidlertid glemt å iføre seg lagdraktene som de er pålagt å ha på seg. Det resulterte i poengstraff – og tap av seieren. I stedet ble det 2. plass.

En lagidrett som alle andre

I år ble det innført en regel i seilsportsligaen om at alle seilerne skal ha på seg like lagdrakter eller såkalte bibber. Dette er et ledd i å profesjonalisere seilsportsligaen for å gjøre seilerne mer gjenkjennbare for publikum på banen, i direktesendingene på nettet og på bilder. Seilsportsligaen er en konkurranse mellom foreningslag, og for å identifisere lagene slik det gjøres i alle andre lagidretter, er kravet om at seilerne skal ha på seg like lagdrakter innført. At et fotball- eller håndball-lag ikke skal ha på seg drakter i en seriekamp, er utenkelig. De ville antagelig ikke ha fått spille i det hele tatt.

Det handler kort og godt om å øke seilsportens anerkjennelse og status i det store idrettsbildet.

Bestemmelsen om lagdrakter er tatt inn i de generelle seilingsbestemmelsene for seilsportsligaen, der det fremgår at dersom et lag seiler uten slike lagdrakter, vanker det 10 prosent poengstraff.

Dette er seilerne blitt minnet om.

– Det tar selvfølgelig tid å innarbeide en slik regel, men dette har vi minnet foreningene om på gang etter gang under de to første rundene, og vi har sendt ut atskillige e-poster, også i forkant av denne serierunden, om at lagene må huske lagdraktene sine. Ingen poengstraff er blitt gitt i de to første rundene, men i respekt for alle de andre foreningene som følger reglene, kunne vi ikke se igjennom fingrene med dette lenger, sier Magnus Hedemark i SailLogic.

I Arendal mente man at seilerne hadde blitt advart nok, og da Tønsberg og Moss seilte uten lagdrakter første dag, vanket det 10 prosents poengstraff på resultatene som ble oppnådd for disse lagene. Dagen etter seilte begge lagene med lagdrakter. 68725146 1141095049427519 3821746961808097280 o

Seilte overbevisende

Talt etter plasseringer skulle Tønsberg-seilerne ha vunnet den tredje runden i seilsportsligaen i Arendal, men på grunn av poengstraffen ble det i stedet Åsgårdstrand, som dermed tok sin andre runde-seier på rad. Det gjør at Åsgårdstrand nå leder seilsportsligaens eliteserie med god margin og har et svært godt utgangspunkt før den avsluttende serierunden i Trondheim 6. og 7. september.

Både Åsgårdstrand- og Tønsberg-laget oppviste en seiling hvor ikke minst det tekniske satt godt. Det samme kan sies om BI-studentene i BI Athletics, som tok tredjeplassen. Det var fine, men vanskelige forhold med skiftende vind i Tromøysundet utenfor Arendal sentrum, så de som fant ut av forholdene og samtidig mestret J/70-en teknisk, vant på det. 

Tønsberg-laget vant syv av de ni flightene som ble gjennomført og ble det mestvinnende laget. I tillegg hadde de en 3. og en 5. plass. Åsgårdstrand profiterte på sin utrolige stødige jevnhet med tre seire og seks 2. plasser. BI-studentene vant tre flighter.

Studentene kommer

Også studentlaget i 1. divisjon, NTNUI Seiling, seilte godt og ble nummer to i 1. divisjon bak Oslofjorden Seilklubb, som tok sin andre rundeseier i Arendal. Oslofjorden har imidlertid kun ett poengs ledelse på Trondheim-studentene før den siste runden på studentenes hjemmebane.

Helgen etter serierunden går for øvrig årets studentmesterskap i seiling i ligabåtene i Trondheim, og til nå cirka 15 påmeldte lag, ifølge de siste ryktene.

– Det er veldig gledelig og det viser at denne typen seiling har appell blant studentene, sier Magnus Hedemark.

Og nettopp det var noe av målsettingen med seilsportsligaen og seiling med foreningseide båter; å skape engasjement og deltagelse i seiling for aldersgruppen mellom 18 og 35 år.

Det magiske tallet fire

Mye handler om tallet fire i seilsportsligaen. De fire beste i eliteserien kvalifiserer seg for Sailing Champions League, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp i eliteserien. Og i bunnen av tabellen er det de fire nederste lagene som rykker ned. I Trondheim blir det helt klart kamp om å få eller unnga disse plassene, og det blir interessant å se hvilke lag seilforeningene stiller med i årets siste runde.

Det vinnende laget til Åsgårdstrand bestod av Jostein og Asbjørn Grødem, Torbjørn Lunde, Andrea Haug Rolstad og Trym Markussen som rullerte på å besette de fire plassene om bord. Seilerne på det sterke Tønsberg-laget var Jostein Aker, Jacob Undrum, Emil August Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer.

Brevik Seilforening har måttet klare seg uten krumtappen Dag Usterud i de to første serierundene, men med ham på plass i Arendal, var laget i têtbildet igjen og kom på 4. plass etter 11. og 15. plass i de to første rundene.

De fire lagene som ligger an til Sailing Champions League-seiling før siste serierunde er Åsgårdstrand, Tønsberg, Askøy og BI Athletics, mens KNS, Bodø, Moss og fjorårets serievinner, Risør, per i dag ligger på de mest utsatte nedrykksplassene.

I 1. divisjon er Oslofjorden, NTNUI Seiling, Nesodden og Oslo i best posisjon til å rykke opp i eliteserien før siste serierunde, mens det lyser et blått lys for Kragerø, Soon, Malvik & Stjørdal og Ulstein når det gjelder å miste plassene i 1. divisjon. Rykker de ut, må de seile kvalifisering mot eventuelle andre seilforeninger som ønsker å forsøke seil i seilsportsligaen.

torsdag, 15 august 2019 07:05

Går for å vinne eliteserien

– Målet vårt er å seile så godt at vi beholder ledelsen vi nå har i eliteserien, sier skipper på laget til Åsgårdstrand Seilforening, Jostein Weum, før neste runde i seilsportsligaen  som går i Arendal kommende helg.

Tredje runde i seilsportsligaen for både eliteserien og 1. divisjon arrangeres i Arendal i helgen 17. og 18. august. Etter de to første rundene i eliteserien ligger Åsgårdstrand Seilforening på topp foran Askøy Seilforening og hjemmelaget Arendals Seilforening.

Har funnet et bredere spor

– Vi har fått trent veldig bra siden forrige serierunde, spesielt i mye vind, og vi føler at vi stiller godt forberedt. Vi synes vi har fått bedre kontroll på båten, spesielt på unnavind under planeforhold. J/70-en har jo et ganske smalt spor mellom det å plane og et å broache, og gjennom treningen synes vi nå at vi har klart å gjøre dette sporet vesentlig bredere, sier Josteim Grødem fra Åsgårdstrand.

Ligalaget til Åsgårdstrand Seilforening består av seks seilere. I Arendal stiller de med fem.

– Under treningen rullerer vi på posisjonene slik at alle skal få en forståelse for hva de andre om bord gjør. Dessuten nærmer vi oss nå et nivå der alle om bord kan bekle alle posisjonene. Bortsett fra meg da – rormannsplasen er det foreløpig ingen av de andre som vil ha ennå, ler Grødem.

Under ligarunden i Arendal vil det spesielt være fokketrim-posisjonen de kommer til å rullere på.

– Dessuten vil vi jo vurdere om det blåser mye eller lite. Blåser det mye vil båten bli bemannet med de tyngste på laget – blåser det lite er det de letteste som seiler.

Mål om å vinne

Åsgårdlagets plan i Arendal er like enkel som den er vanskelig å gjennomføre:

– I Arendal er det som regel svært skiftende vindforhold, så det gjelder å være våken når det gjelder dette. Dessuten er planen å starte godt, seile fort og holde seg unna situasjoner.

Lagets mål for denne runden er å beholde ledelsen i serien, noe som nok betyr at de minst bør være blant de tre beste. Når det gjelder sesongen som helhet, har Åsgårdstrand som mål å vinne årets seilsportsliga. Intet mindre.

Interessen er stigende

Jostein Grødem forteller at det å kunne ha en egen treningsbåt, har betydd mye for utviklingen til laget Det har dessuten økt interessen for ligaseiling i foreningen.

– Det at vi har denne båten som vi jevnlig trener g er synlige rett utenfor moloen i Åsgårdstrand og at vi har hatt fremgang i serien, har bidratt til økt interesse for liga-seiling i foreningen. Forhåpentlig vil det igjen anspore flere av medlemmene til å bli med på seilsportsliga-laget vårt. Vi har en gjeng RS Feva-seilere som ennå er litt for unge til å bli med, men vi håper etter hvert å rekruttere flere av dem inn på ligalaget.

RS Fevaene er i likhet med J/70-en foreningseide, noe som betyr at «bag-seiling» virkelig begynner å få fotfeste i foreningen. Grødem forteller at de tidligere har erfart at Optimist-seilere gjerne har forsvunnet etter noen år. Nå håper de å kunne få med seg seilerne videre på en annen måte.

Nok av utfordrere

I Arendal vil mange forsøke å gjøre sitt for å forhindre Åsgårdstrand-seilerne i å nå målene sine.

Arendals Seilforening stiller med et sterkt lag anført av toppseileren Petter Mørland Pedersen. De har åpenbart skumle hensikter med tanke på å gjøre en god figur på hjemmebane.

Askøy Seilforening på annenplass sammenlagt er fortsatt anført av Stian Soltvedt, men har byttet ut to av mannskapene fra seilingen på Hankø. 

Tønsberg Seilforening kommer til Arendal med sitt kanskje aller beste lag av unge seilere.

Dag Usterud er tilbake på laget til Brevik Seilforening og Mads Mathisen kommer inn som en forsterkning på Risør-laget.

Larvik Seilforening kommer med sitt gode H-båt-lag som tidligere i år ikke var så langt unna til å kvalifisere Larvik til Sailing Champions League-finalen, som for øvrig også pågår denne weekenden i St. Morits i Sveits.

Florø Seilforening har til denne runden fått med seg lagets tidligere taktiker og strateg, Even Onstad, som ikke har vært med før i år på grunn av studier utenlands.

Tobias Sandmo Birkeland, som representerte Norge under World Sailings junior-VM i Laser Radial, er for første gang skipper på Rans lag.

Og fra Grimstad kommer en gjeng av nybakte medaljevinnere fra Grimstadjolle-NM.

For å nevne noen av utfordringene seilerne fra Åsgårdstrand vil få i Arendal.

Følg ligarunden på nettet

Seilsportsligaen kan følges mer eller mindre direkte på seilsportsligaens Facebook-side og resultatutvikling og tracking finner du på SAP Analytics lørdag 17. og søndag 18. august.

Lagoppstillingen til hvert av lagene finner du på Manage2Sail.

onsdag, 26 juni 2019 13:37

God 10. plass til Tønsberg-juniorene

Junior-laget til Tønsberg Seilforening seilte inn til en svært respektabel 10. plass i juniormesterskapet i Sailing Champions League.

I alt 21 lag fra ni land stilte til start i Youth Sailing Champions League i Kiel, som ble arrangert for andre gang. Norge deltok med to lag, som hadde kvalifisert seg for deltagelse gjennom kvalifiseringsrunden i Sandefjord i slutten av mai. Juniorer fra Tønsberg og Stavanger skulle forsvare de norske fargene. Noe de gjorde svært respektabelt.

På Tønsberg-laget seilte Jostein Aker, Jacob Undrum, Emil Dagsberg og Jørgen Smith-Meyer, mens Stavanger var representert ved August Hanevik, Markus Hammerø Hagen, Olai Hageland og Lasse Dickhausen.

Tønsberg-seilerne åpnet sterkt ved å vinne den første flighten, ta 3. plass i den andre og så vinne den tredje igjen. Syv båter deltok i hver flight. Deretter gikk det litt tråere, men de gjennomførte alle de 15 flightene med en gjennomsnittsplassering på 3,8. 

Stavanger-laget ble nummer 16, men også de kunne ta med seg en seier i en av flightene hjem. For dem ble det litt for mange 5. og 6. plasser til at de kunne hevde seg.

Vinnere ble Bodensee-Yacht Club Überlingen, som også vant det første juniormesterskapet i ligaseiling. Regattaclub Oberhofen fra Sveits ble nummer to, mens nok et tysk lag, Flensburger Segel-Club, tok tredjeplassen.

Mariehamns Seglarförenings lag ble best av de nordiske lagene. Tønsberg Seilforening ble nest best og slo både de danske og svenske lagene som deltok.

Mens shorthanded-seilerne som deltar i Raymarine 2Star er inne i siste fase av sin seilas, en seilas som er blitt svært så frisk og utfordrende, forebereder deltagerne i seilsportsligaen seg nå på sine oppgjør. Yr melder om skikkelige Hankø-forhold når det gjelder lørdagens seilaser, mens litt nordavind om morgenen søndag ser ut å skulle dempe sønnavinden litt denne dagen. Fint vær blir det begge dagene.

Skal forsvare ledelsen

I eliteserien stiller Askøy Seilforening for å forsvare seieren fra Oslo-runden. Foreningen stiller med nesten det samme laget som sist, men med en utskiftning. Det betyr at Stian Soltvedt fortsetter som skipper og har med seg Nils Olav Handegard og Håvard Espeseth fra den første runden. Ny inn på laget er Anna Sophie Hansen, som derved erstatter Chris Skogen.

Nærmeste utfordrere i Oslo var Ålesund og Åsgårdstrand.  

Ålesunds Seilforening stiller med nesten det samme laget som ble nummer to i første runde, men med en utskiftning. Andreas S. Larsen fortsetter som skipper sammen med Ole Grytdal Morken og Håvar Yndestad fra den første runden i Oslo. Ny inn på laget er Oda Hansen. Hun erstatter Thorbjørn Thomas Hansen.

Laget fra Åsgårdstrand har samme mannskap som i Oslo, men har i tillegg tatt med seg Andrea Haug Rolstad som innbytter.

Ulike filosofier

En videre kikk på lagoppstillingen viser at hele seks foreninger har med seg tre seilere fra laget de stilte med i Oslo, mens kun Larvik stiller med et helt nytt lag i eliteserien. Der i gården har de to lag som alternerer om å seile de ulike ligarundene. I 1. divisjon er det imidlertid annerledes. Til Hankø kommer det hele fem seilforeninger som stiller med helt nytt mannskap.

Florø Seilforening er den eneste foreningen i eliteserien som har helt identisk mannskap på Hankø som i Oslo. I 1. divisjon gjelder sak samme for Nesodden Seilforening.

22 jenter vil med runden på Hankø ha deltatt i de to første rundene i eliteserien. I 1. divisjon er tallet 23, hvilket betyr at 45 jenter har deltatt i seilsportsligaen 2019 til nå. Til Hankø kommer KNS med et rent jentelag, og på vinnerlaget til Oslofjorden Seilklubb i 1. divisjon var det en overvekt av jenter på laget. Det er ingen tvil om at jentene kommer for fullt i seilsportsligaen.

I den indre bassenget 

Seilingen på Hankø vil foregå i det søndre innløpet – i havnebassenget rett utenfor holmen Kællen. SailLogic hadde en intensjon om å arrangere det hele fra Garnholmen, men bryggefasilitetene der er ennå ikke på plass. Drømmen om å arrangere seilsportsligaen fra denne historiske startsplassen er imidlertid ikke gitt opp, og det jobbes mot Fredrikstad kommune og andre lokale interesser for å få dette i orden, og man håper å få dette i boks til neste år.

Livesending og tracking

Ligarunden blir som vanlig full av livesendinger på Facebook og sendingene starter kl 13:00 begge dager. Alle båtene vil ha tracking, og SailLogic håper å ha fått bukt med problemene de hadde i Oslo. Der var det vanskelig å få live-sendingene på luften, og forsøket med å benytte mobiltelefoner som trackingenheter, viste seg å ha noen barnesykdommer. 

Slik kan du følge med på seilsportsligaens andre runde på Hankø:

onsdag, 12 juni 2019 07:48

Nykommer med suveren seier

Den nye seilforeningen Oslofjorden Seilklubb var suveren i 1. divisjon. Men så er ligaseiling også klubbens spesialområde.

– Ja, dette gikk over all forventning, sier en svært fornøyd skipper, Anette Melsom Myhre, på laget til Oslofjorden Seilklubb.

Laget feide all motstand til side og innledet førstedivisjonsrunden i Oslo med syv strake seire. Deretter ble de tre annenplasser og enda en seier, og i resultatskjemaet til SAP troner klubben øverst med hele ni poengs margin til Horten Seilforening på annenplass. Og i ligasammenheng er ni poeng mye.

Unngikk store feil

– Vi seilte Grundig Cup i forkant av denne ligarunden, og det gjorde at vi fikk trent litt i forkant. Og så forsøkte vi å holde roen i båten og gjøre ting enkelt. Vi forsøkte å være forberedt på manøvrene vi skulle gjøre og ta tiden til hjelp, spesielt den første dagen, for da blåste det så mye. I tillegg hadde vi gode starter og god fart i båten.

Slik oppsummerer Anette hva hun mener var årsaken til at det gikk så bra. Med seg hadde hun Andreas Myhrvold, Mari Sveen, Hanna Bendixby, Cecilie Frisch Gude og Tine Simensen Oldereid, og de skiftet på å seile.

– Hanna og Cecilie går i 10. klasse og var med på Oslofjorden-laget som forsøkte å kvalifisere seg til Youth Sailing Champions League i Sandefjord. Der seilote de sin første regatta, så dette var nummer to her i Oslo, og jeg er kjempeimponert over hvor fort de tar til seg lærdom og ordner opp, sier Anette.

Hun forteller at ambisjonen til Oslofjorden Seilklubb er å rykke opp i eliteserien, noe som etter den første runden i seilsportsligaen ser ut til å være en høyst realistisk ambisjon.

– Men det er mange gode konkurrenter, og selv om vi fikk en klar seier her, leder vi bare med ett seriepoeng på Horten etter denne runden, så ingenting er gitt.

Nyetablert forening

Oslofjorden Seilklubbb ble stiftet i 2018, og foreningen holder til på Blommenholm i Oslofjorden. Den ble etablert i seilmiljøet rundt SailLogic, som administrerer seilsportsligaen, og ligaseiling er følgelig klubbens kjerneområde. Anette Melsom Myhre er leder av foreningen.

– Per i dag er vi 45 medlemmer, og vi har tre medlemmer som har kompetanse til å kunne være regattasjefer. Det betyr at vi også har kompetanse til å arrangere regattaer. Så langt er det J/70-seiling som er hovedaktiviteten vår.

Oslofjorden Seilklubb er ny i 1. divisjon, og det samme er Horten Seilforening som kom på annenplass i Oslo. På det laget seilte Nora Brodtkorb, Jon Alexander Hvam, Jørn Vevstad og Mahmoud Barhou. Jon Alexander Hvam seilte på BI Athletics lag i 2018 og bidro til å seile det laget opp i eliteserien, og fortsetter Horten-laget som i den første runden, kan også de ta veien til eliteserien etter endt sesong.

Tredjeplassen i den første serierunden i 1. divisjon gikk til NTNUI, mens Asker Seilforening la beslag på 4. plassen. Derved er det disse fire lagene, Oslofjorden Seilkubb, Horten Seilforening, NTNUI og Askjer Seilforening som så langt ligger i posisjon til å rykke opp.

Men tre runder gjenstår – og mye kan skje.

Fullstendig resultatliste for 1. divisjon.

Askøy Seilforening gikk til topps i første runde av seilsportens eliteserie, som bød på flere overraskelser. – Gode starter og god fart i båten la grunnlaget, sier Stian Soltvedt på Askøy-laget.

Overraskende på mange ble det Askøy Seilforening som gikk til topps i den første eliteserierunden. Havnebassenget i Oslo bød for en gangs skyld på friske vindforhold, og det passet seilerne fra Askøy bra.

– Vi stilte med et relativt stort og tungt mannskap, noe som betød at vi kunne ri båten godt ned og seile med fullt trykk i seilene. Det ga oss et aldri så lite fartsoverskudd til de fleste konkurrentene. I tillegg til det hadde vi gode starter, noe som er veldig viktig på så korte baner som benyttes i seilsportsligaen, sier Stian Soltvedt.

Ålesund presset hardt

Laget vant syv av 11 seilaser, men til tross for denne imponerende seiersrekken, var det kamp til siste slutt mot laget til Ålesunds Seilforening. Ålesunds annenplass må sies å være rundens største overraskelse. Seilforeningen rykket opp fra 1. divisjon til eliteserien før årets sesong. Seilerne fra Ålesund satser hardt på ligaseiling, men det var litt uventet at satsingen skulle gi uttelling så fort.

Laget fra Ålesund bestod av Andreas S. Larsen, Ole Grytdal, Håvar Yndestad og Thorbjørn Thomas Hansen.

På tredjeplass endte forhåndsfavorittene fra Åsgårdstrand som hadde en litt famlende innledning den første konkurransedagen, men som kom sterkt mot slutten av runden i Oslo og var det beste laget på siste konkurransedag. På Åsgårdstrands lag seilte Jostein Grødem, Karen Kristoffersen, Asbjørn Grødem og Trym Markussen.

På det seirende laget fra Askøy seilte Nils Olav Handegard, Chris Skogen og Håvard Espeseth.

Seilte sammen for første gang

– Vi har alle seilt mye hver for oss, men vi har aldri seilt sammen før. Eneste trening vi har hatt sammen var en time dagen før ligaen startet. Du kan vel si vi seilte på «gammel rutine» Likevel gikk samarbeidet som smurt og vi gjorde få feil, noe det ikke er rom for å gjøre i så tette felt som det er i seilsportsligaen, sier Stian Soltvedt, som er den på laget som har mest erfaring fra seilsportsligaen på laget etter å ha seilt samtlige runder de to siste årene.

Askøy-seilerne har god erfaring i Melges 24-seiling, og en treningsleir i den båttypen helgen før ligarunden bidro nok også positivt.

Stian Soltvedt forteller at de ofte startet til lo for feltet.

– Det ga oss frihet til å velge om vi ville gå styrbord eller følge på utover på babord banehalvdel. I de to seilasene vi gjorde det dårligst i, startet vi ved pin end, og da ble vi liggende låst og i fisen av andre, så det var ikke så vellykket.

Spenning helt til slutt

Til tross for at laget fra Askøy hadde flere seire enn noe annet lag, fulgte Ålesund hele tiden hakk i hæl.

– Vi visste vi måtte ha en topplassering i siste flight dersom vi skulle vinne, men i den seilasen kom vi litt bakpå på lensen. Vi så det ble en klynge ved den ene gate-bøya som vi også hadde tatt peiling på, så vi tok ned spinnakeren 50 meter før runding og slørte med fokka til det andre merket. Der rundet vi alene og tjente mye på det. På bidevindsmerket var vi først, men gennakeren kom opp med tvinn og konkurrentene kom på oss. Men ved hjelp av to heftige jibber kom vi oss fri og var først i mål, forteller Stian Soltvedt.

Og seieren i den 11. flighten var det som skulle til for å vinne – to poeng foran Ålesund.

Fjerdeplassen gi til BI-studentene i BI Athletics. Også de er et nyopprykket lag som gjorde SEILmagasinets forhåndstips skikkelig til skamme. På BIs lag seite Andreas Næss, Tim Federspiel, Anette Heldal og Tobias Rabe Sti.

Det betyr at det etter første runde er Askøy, Ålesund, Åsgårdstrand og BI Athletics som ligger an til å få billett til Sailing Champions League.

Side 1 av 7